![[Resim: Screenshot_5-20.png]](https://www.makineturk.net/wp-content/uploads/2020/04/Screenshot_5-20.png)
Sıvı ham demir üretiminde en fazla kullanılan, üstten şarj edilen ve alttan boşaltılan demir filizlerinden ham demir elde etmeye yarayan dikey fırına „YÜKSEK FIRIN‟ denir.
Ayşe ve Zübeyde adında iki adet Ereğli Demir Çelik Fabrikası‟nda, Fatma, Zeynep ve Ülkü adında üç adet Karabük Demir Çelik Fabrikası‟nda, Cemile, Ayfer ve Gönül adında üç adet İskenderun Demir Çelik Fabrikası‟nda olmak üzere Türkiye‟de toplam 8 adet yüksek fırın bulunmaktadır.
Boğaz
![[Resim: Screenshot_8-20.png]](https://www.makineturk.net/wp-content/uploads/2020/04/Screenshot_8-20.png)
Boğaz, fırına şarj edilen malzemelerin öncelikle beklediği ve nemini attığı yerdir. Aynı zamanda kirli yüksek fırın gazı, boğaz bölgesinin üst kısmında toplanarak gaz temizleme tesislerine gönderilir.
Tuğla örgü üzerine ise tuğlaları koruması için dolgu malzemesi ve dökme demirden zırhlar yerleştirilmiştir. Gövdenin üst sınır ile külahlar arasında kalan kısmıdır. Normal yapının devamı olarak imal edilmiş olup dışlı çelik konstrüksiyon içi ise yüksek alüminalı tuğla ile örülmüştür. Fırın iç kısmının tuğla örgüsü bu kısımda bitmektedir.
Taban
![[Resim: Screenshot_6-21.png]](https://www.makineturk.net/wp-content/uploads/2020/04/Screenshot_6-21.png)
Fırının tüm ağırlığını üstünde taşıyan temel kısmıdır. Dolgu malzemesi üzerine grafit tuğla ve son olarak da 4-5 sıra yüksek ısıya dayanıklı karbon blok tuğlası yerleştirilir. Genel olarak fırın inşa edilirken gerekli hafriyattan sonra demir destekli bir beton atılır. Bu beton üzerine ısıya dayanıklı ikinci bir beton atılır. Bu kısımdan sonra bir dolgu malzemesi ve malzeme içerisinde kalacak şekilde soğutma sistemi yerleştirilir.
Hazne
![[Resim: Screenshot_7-19.png]](https://www.makineturk.net/wp-content/uploads/2020/04/Screenshot_7-19.png)
Hazne bölgesi üst hizasında hava simidi bulunur. Hava simidinin dışı çelik konstrüksiyondan, içi ise ateş tuğlası ile örülmüş olup fırını çepeçevre sarar. Hava kuşağı ile tüyer arasındaki bağlantı deveboynu adı verilen dirseklerle sağlanır.
Yine maden alma deliğinin 30-35 cm üstünde, fırın duvarı içine yerleştirilmiş sayısı fırın ebatlarına göre değişen tüyerler (sıcak hava üfleyicisi) bulunmaktadır. Tabandan hemen sonra başlayan ve sıvı madenin depolandığı yerdir. Dışı çelik konstrüksiyondan yapılmış olup içi yüksek alüminalı tuğla ile örülmüştür. En altında maden alma deliği ve onun 15-20 cm yüksekliğinde cüruf alma deliği bulunur.
Külahlar Bölgesi
Fırınınn yüksek kısmı olup şarj malzemelerinin şarj edildiği yerdir. Bu bölgede, skip arabası boşaltma tertibatı, şarj hunisi(şarj malzemelerinin dağılmadan külahlara doldurulmasını sağlar), distribitör (Külahlara yüklenen ve tek noktada toplanan şarj malzemelerinin düzenli dağılmasını sağlar.), küçük ve büyük külahlar, gaz toplama boruları (Kirli fırın gazının toplandığı borulardır.) bulunur.
Gövde
Termokulplar, fırın sıcaklığının ölçülmesinde, kama soğutucular ise fırın duvarlarını soğutma yapmak için kullanılan soğutma suyunun dolaştırılmasında kullanılır. Gövde, redüksiyon, karbon alma ve ergime olaylarının gerçekleştiği kısımdır. Ayrıca bu bölgede fırın duvarına gömülü olarak termokulp ve kama soğutucular yerleştirilir.
Fırının tüyerin üst hizası ile boğaz arasında kalan kısmıdır. Dışı çelik konstrüksiyondan içi ise yüksek alüminalı tuğla ile imal edilmiştir. Aşağıdan yukarıya doğru belirli bir açıda daralır.
Benzer Konular:
Linkleri görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor. (Sitemize üyelikler ücretsizdir!)
Linkleri görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor. (Sitemize üyelikler ücretsizdir!)
Linkleri görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor. (Sitemize üyelikler ücretsizdir!)
Linkleri görebilmek için sitemize üye ol manız veya giriş yapmanız gerekiyor. (Sitemize üyelikler ücretsizdir!)