Puntasız taşlamada kesici taşlar genellikle düz, tek tarafı faturalı ya da iki tarafı faturalı olarak kullanılırlar. Taş çapları 250 ile 600 mm, kalınlıkları 25 ile 500 mm arasında değişir. Korund ve Silisyum Karbür aşındırıcıların her ikisi de seramik ve bakalit bağlayıcılı olarak kullanılabilir. Tane büyüklükleri 36 ile 220 arasında, sertlik dereceleri seramik bağlayıcılı taşlarda j ile P arasında değişir. Bakalit bağlayıcılı taşlarda T sertlik derecesine kadar taşlar kullanılır. Puntasız taşlama hemen hemen tüm metal endüstrisinde haddehaneler, otomotiv, makinaparçaları, uçak ve takım imalatında kullanılır.
Puntasız taşlama önemi
İnce ve uzun silindirik iş parçalarının silindirik taşlama makinelerinde (iki punta arasında) taşlanamaması, değişik bir taşlama sisteminin bulunmasını zorunlu kılmıştır. Bu sistemde iş parçası iki punta arasına alınmadan ve herhangi bir şekilde bağlanması söz konusu olmadan taşlandığı için buna “puntasız taşlama” denilmiştir.
Puntasız taşlamada iş parçası bağlanmadan bir sevk yatağı üzerinde iki taş arasından geçirilerek taşlanır (şekil 1). Burada, taşlardan büyük çaplı olanı kesme taşı, çapı küçük ve esas taşa göre eğik olanı da işi ilerletme (yürütme) taşıdır. Şekil 1 incelenince, iş parçası kesici taştan aldığı hareketle dönerken, sevk taşı düşük devirde döndüğü için hem işin devrini düşürmekte hem de işin ilerlemesini sağlamaktadır.(Eğik konumda olduğu için).
Bu sistemde sayısı çok olan miller,uzun ve ince miller, kısa silindirik parçalar vb. iş parçaları seri şekilde taşlanmaktadır. Bu yüzden bu taşlama sisteminin makine yapımında Büyük önemi vardır.