Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "Üretimde Kalite Kontrol" bölümlerinde verilmektedir.
Bilecik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu,
Düzce Üniversitesi Gümüşova Meslek Yüksekokulu.
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Meslek liselerinin Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Proses, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi alanlarını bitirenler "Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim başarı puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgeleri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak program kontenjanı dahilinde yerleşebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen alanlar dışındaki alanlardan ya da genel liselerden mezun olanlar ise sınavsız geçiş sonunda açık kontenjan kalırsa bu programa yerleştirilebilirler. Bunun için adayların ÖSYM tarafından yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “ (YGS-1)” puanı almaları gerekir.
Eğitimin Süresi Ve İçeriği
Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra iki yıldır.
Eğitim süresince; Matematik, Ölçme Tekniği ve Araçları, Bilgisayar, İstatistik, Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlke ve İnkilap Tarihi, İletişim, İstatistik, Kalite Kontrol, Kalite Yönetimi, Üretim Sistemleri, Standardizasyon, Tahribatsız Muayene, İş Hukuku, Sanayide Kalite Kontrol Uygulamaları, Uluslararası Standartlar, Verimlilik Analizi, Araştırma Yöntemleri ve Yönlendirilmiş Çalışma, Matematik Modelleme, Üretim Planlama, İş Etüdü, Fizibilite, Hata Türü Ve Etkileri Analizi, Süreç İyileştirme, İmal Usulleri, Kalite Maliyetleri, Kalibrasyon, İnovasyon, Liderlik, İş Sağlığı ve Güvenliği, Bilgisayar Destekli Tasarım, Teknik Resim, İşletmeye Giriş, Girişimcilik, Kalite Kontrol Teknikleri dersleri verilmektedir
Ayrıca öğrenciler iş yerlerinde 30 iş günü staj yaparak pratik eğitim görürler.
Eğitim Sonunda Alınan Belge Diploma Ve Unvan
Eğitimi başarı ile tamamlayanlara “Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri” unvanı ve Üretimde Kalite Kontrol “Önlisans” diploması verilmektedir.
Eğitim Süresince Ve Eğitim Sonrası Kazanç
Eğitim süresince öğrenciler, eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenci burslarından ve harç kredilerinden faydalanabilirler. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs alabilirler.
Eğitim Sonrası
Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında teknik hizmetler sınıfında çalışmak istemeleri durumunda ilave bir derece alarak 9. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.
Özel sektörde ise yerleşim yeri, çalışılan yer, tecrübe vb. durumlara göre kazanç durumu değişiklik göstermektedir. Kazanç, asgari ücretin 1-4 katı arasında değişmektedir.