Vinç, büyük işlik alıcılarının her çeşit devinimini kolaylıkla yapmasını sağlayan tekerlekli, özel yapıda donatım. İlk tasarımı Romalı mimar Vitruvius'un MÖ 10. yıllarında yazdığı bir kitapta görülmüştür. Bu vinç tepesinde makara bulunan ve halatlarla sabitlenen bir direkten oluşuyordu.
Vinç çeşitleri nelerdir?
1.Kule vinç: Adından da anlaşılabildiği gibi kule şeklinde olan vinçlerdir. Bu tip vinçler genellikle liman ve inşaat şantiyelerinde konteyner gibi ağır yüklerin taşınmasında kullanılır. Kule vinçlerde operatör, vinç ortasında bulunan cam bölmeden vinci yönetir.
2.Pergel vinç: Pergel şekline benzeyen, kendi ayağı veya sağlam bir beton kolon üzerine monte edilebilen ve 360 derece dönebilen bir vinçtir. Bu tip vinçlerin dönme açıları ayarlanabilir. Vinç üzerinde bulunan operatör odasından gerekli manevralar gerçekleştirir.
3.Sepetli vinç: Sepet vinçlerde, vincin ucunda sepet şeklinde bir platform bulunur. Merdivenle erişilemeyen yerlerde kullanılmaktadır. Bu nedenle itfaiyeciler ve enerji nakil hattı personellerinin en çok faydalandığı iş makineleridir. Sokak lambaları veya enerji iletim hatlarının bakım onarım işlerinde kullanılan vinçler sepetli vinçlere örnek teşkil eder.
4.Gezgin vinç: Gemi makine daireleri, elektrik santralleri gibi yerlerde kullanılan, iki tarafında ray bulunan, belirli bir alanda hareket kabiliyeti olan, özel üretim vinçlerdir.
5.Tek Ray vinç: Tek bir hat üzerinde hareket eden, belirli kapasitede yük kaldırabilen bir iş makinesidir.
Yukarıda saydığımız yaygın kullanılan vinç modellerinden başka zincirli, halatlı, mobil, paletli olmak üzere birçok vinç çeşidi bulunmaktadır. Vinçlerin kullanım amacına, imal ediliş şekline ve kullanım yerine göre isimleri farklılık gösterir. Bütün vinçlerin genel amacı yükleri taşımaktır.